Na této, nově založené stránce bych rád zveřejňoval recepty našich čtenářů a především čtenářek.Počet chovatelů grešlaků rapidně roste, tak proč si nevyměnit své zkušenosti s přípravou tohoto zdravého a dietního masa. Třeba tyto recepty jednou vydají na celou grešlačí kuchařku...
Pavel Zelí Konečný
Čevabčiči z grešlaka
recept je určen pro 4 osoby
Ingredience:
1 kg masa z grešlaka,
4 PL strouhanky,
2 cibule,
1 PL soli,
sladká mletá paprika na obalení,
olej na smažení.
Příprava:
Vykostěné maso umeleme. Přidáme strouhanou cibuli, sůl, dobře prohněteme a tvoříme válečky, které obalujeme ve sladké paprice a smažíme na oleji.
Autor : Markéta Žejdlová
Grešlak zapečený v makarónech
recept je určen pro 4 osoby
Ingredience:
1dobře vykrmený grešlak,
1 balíček makaronů,
sůl,
pepř,
60 g másla (rostlinného tuku),
300 ml mléka,
4 vejce,
petrželka,
1 cibule,
3 kuličky pepře.
Příprava:
Grešlaka spolu s neloupanou cibulí a kuličkami pepře uvaříme doměkka. Vývar použijeme na polévku. Vychladlé maso vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Makaróny uvaříme podle návodu na sáčku. Do vymaštěného pekáčku uložíme vrstvu makarónů, vrstvu nasekaného masa a vše opakujeme do spotřebování surovin. Poslední vrstvu tvoří makaróny. Vejce rozšleháme s rozpuštěným tukem a mlékem, osolíme, opepříme a zalijeme makaróny. V dobře vyhřáté troubě zapékáme přibližně hodinu. Povrch posypeme jemně sekanou petrželkou.
Doporučená příloha:
zeleninový salát
Autor : Ivana Konečná
Pečený grešlak
recept je určen pro 8 osob
doba přípravy je cca 60 minut
Ingredience:
1 grešlak cca 3-4 kg,
2 hlavičky česneku,
2 větší cibule,
sůl,
kmín,
1 lžíce sádla,
1,5 dcl vody (dodržte, pustí dost šťávy!).
Příprava:
Grešlaka naporcujeme, zbavíme blan a tuku a potřeme prolisovaným česnekem se solí. Natlačíme do skleněné, porcelánové nebo smaltované nepoškozené nádoby, přikryjeme a necháme v chladu dva až tři dny nasucho marinovat. Maso během marinování alespoň jedenkrát přeložíme.
Marinované maso vložíme do tlakového hrnce (6 litrů), podlijeme vodou a necháme od počátku odfukování páry asi 10-15 minut podusit. Mezitím si na pekáči rozpustíme sádlo, na dno nasypeme nakrájenou cibuli, potom vložíme rozdušené maso, dochutíme solí a kmínem, zalijeme vydušenou šťávou a pečeme nepřikryté dorůžova v troubě asi 30-40 minut.
Kdo nezkusí, neuvěří!
Doporučená příloha:
Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Autor : Vendula Čechurová
Plněné řízky z grešlaka
recept je určen pro 4 osoby
Ingredience:
4 vykostěné řízky z grešlaka (600 g),
sůl,
mletý pepř,
4 kolečka měkkého salámu,
4 plátky tvrdého sýra,
hladká mouka,
vejce,
strouhanka,
olej na smažení.
Příprava:
Z vykostěného masa nakrájíme tenké řízky. Naklepeme je, mírně osolíme, opepříme a na každý položíme kolečko salámu a plátek sýra. Řízky přeložíme na polovinu,obalíme v mouce, rozšlehaném vejci, ve strouhance a na oleji osmažíme.
Autor : Ivana Konečná
Komentáře
Přehled komentářů
Galantina z grešlaka je nezapomenutelným kulinářským zážitkem a byla by obrovská škoda nezveřejnit na těchto stránkách tento jednoduchý recept: "GALANTINA Z GREŠLAKA SE PŘIPRAVUJE ÚPLNĚ STEJNĚ JAKO GALANTINA Z KACHNY, ALE POZOR ZMĚNA - Z GREŠLAKA" Bouše, mravnostní
Galantina ještě jednou
(Josef Bouše, 22. 11. 2009 21:15)